Jocul Dacii si Romanii

Dacii si Romanii

Jocul Dacii si Romanii a fost unul dintre cele mai vechi si longevive jocuri de masa romanesti (board games, pentru ”anglofoni”). El a fost creat de Mircea Ivanciu la mijlocul anilor 70′ si urma sa fie o alternativa romaneasca istorica la jocurile similare aparute in afara tarii. Desi era destinat chipurile jucatorilor intre 9 si 12 ani, sistemul de joc si posibilitatile tactice au prins si la ”cei mari”. S-au dezvoltat mai multe variatii asupra modurilor de joc multe bazate si pe aspectul interesant al tablei de joc. Ultimele editari ale setului ”Dacii si Romanii” s-au facut prin perioada 1995-1996 desi el s-a mai gasit in librarii pana dupa 2000. Cum bine puncta cineva, ajunsese sa nu-l mai cumpere nimeni iar acum se poate vinde un set intact cu 500 RON cutia.
Dupa 89′ editarea a cazut in sarcina celor de la Helicon Banat, o tipografie din Timisoara care inca mai functioneaza desi in ultimii ani nu a dus-o prea bine. Editia mea este din 1991.
Va ofer in continuare niste imagini cu jocul ”Dacii si Romanii” :
img_1967.jpg

(Cutie care nu lipsea din colectiile pustanilor de 7-8 ani din generatia mea)

img_1971.jpg

(Tablita de joc – cetatile cartonate atrageau)

img_1976.jpg

(Soldateii din joc erau foarte fragili si in general cam primele piese care cedau)
Daca v-am trezit niste amintiri sau macar curiozitatea, sa purcedem dar la partea practica a postului astuia : Cum sa-ti faci propriul joc ”Dacii si Romanii”.
1.Materiale necesare :
-O coala A3 sau A4 in cazul in care aveti ochi buni. Ea va servi drept ”tabla de joc”.
-Doua seturi de figurine de culori diferite selectate dupa cum urmeaza : 5 piese identice + si o piesa diferita de culoarea A si 5 piese identice + o piesa diferita de culoarea B. Sugestia mea ar fi sa folositi zece pioni si doi nebuni de culori diferite de la un joc de sah sau varianta ‘’saracacioasa” : nasturii.
- Doua jetoane care pot fi cam orice de la bilute improvizate la nasturi : ele vor fi folosite o singura data, la inceputul jocului.
2.Regulile jocului
Exista doua tipuri de joc, cel simplu si cel cu mutari compuse. Primul este un fel de ”rush mode” al jocurilor de strategie contemporane si nu este prea inteligent. Modul era destinat initial copiilor pana in 10 ani. Al doilea mod este mai greu de explicat aici, drept pentru care am pozat pagina cu pagina manualul original al jocului Dacii si Romanii :
Descarca manualul original al jocului Dacii si Romanii (desi am editat putin la ele , pozele nu sunt prea grozave din cauza aparatului folosit si al luminii)
Nota : Eu ma jucam mai mult de-a asediul cetatii pana sa ma prind ca jocul asta avea reguli mai serioase.
3.Tabla de joc
Aici aveti mai multe variante : Fie va desenati propria tabla de joc bazandu-va pe desenul oferit in prima parte a articolului si pe manual fie o printati sau o copiati la scara mare pe cea pe care v-o ofer si pe care am facut-o in graba. Atentie : Printarea pe A3 s-ar putea sa fie anevoioasa rezolutia desenului fiind relativ mica si avand cateva probleme la nivel de culoare.
vlad-board.jpg

(Click pe imagine)
Zonele inrosite reprezinta ”fortaretele laterale” , cele notate cu litere sunt inchisorile iar cele ingradite cu rosu sunt cetatile. Cred ca v-ati prins care este podul, Dunarea si unde trebuie pusi soldateii. Daca nu v-ati prins, nu e bai – e totul explicat in manual.
Daca va apucati sa va faceti un astfel de joc (putin probabil) sau macar sa cititi manualul ati putea arunca un ochi peste legenda de la final pe care am gasit-o deosebit de amuzanta. Este scrisa in stilul manualelor din scoala primara si descrie dacii ca pe un popor ”foarte calm si pasnic” pe care romanii il ataca fara niciun motiv sau interes.

ATENTIE : Autorul acestui joc este Mircea Ivanciu si prin urmare toate drepturile de autor ii apartin (lui sau urmasilor legali). Digitizarea manualului , tabla de joc simplificata si imaginile prezentate aici apartin autorului blogului si intra la randul lor sub incidenta dreptului de autor.7
sursa- www.boardgames-blog.ro

Jocul Copiii capitanului Grant






Copiii capitanului Grant este unul dintre ultimele (poate chiar ultimul) jocuri de societate aparute in perioada comunista. Acest joc de masa, asa cum erau denumite in acea perioada boardgame-urile, a fost realizat de Stelu Petre si Victor Wegemann, grafica fiind realizata tot de Victor Wegemann.

Copiii capitanului Grant are la baza romanul scris de Jules Verne in care tema principala este cautarea capitanului Grant disparut impreuna cu echipajul sau si vasul Britania in imprejurari necunoscute.

La joc pot participa 6 jucatori, fiecare reprezentand unul din personajele principale ale romanului: Mary Grant, Robert Grant, Lordul Glenarvan, maiorul Mac Nabbs, capitanul John Mangles si Paganel.

Copiii capitanului Grant este un joc antrenant, care ofera placerea unei calatorii imaginare, in zece etape, in jurul globului pe urmele capitanului Grant.

Componentele jocului





60 de carti de joc pe care sunt desenate cele 6 personaje (cate 10 pentru fiecare personaj). Pe fiecare carte este inscris in stanga, cate un numar, de la 1 la 10, care reprezinta cate o etapa a calatoriei, al carei traseu este prefigurat pe harta.

30 de carti de joc, pe care sunt inscrise cifre (valori) cu + sau —, care se adauga, respectiv, se scad, din punctajul fiecarui jucator, la sfarsitul unui tur.

Jocul este insotit si de o harta grafica a globului, pe care este trasat si drumul echipajului nostru. Pe harta sunt inscrise si cateva evenimente din istoria descoperirilor geografice, precum si numele unor exploratori celebri.

Scopul jocului
Formarea unei suite de 10 carti care sa reprezinte un singur personaj.

Reguli de joc



Se desemneaza jucatorul care va incepe jocul. El face doua pachete din cartile de joc: unul cu personaje, celalalt cu valori, amesteca, separat, cartile din fiecare pachet si le aseaza pe masa, cu fata in jos.

Apoi, imparte pachetul de carti cu personaje, dand fiecarui jucator cate 10 carti. In continuare, imparte cartile cu valori, dand fiecarui jucator cate 5.
Jucatorii isi tin cartile de joc, in asa fel, incat sa nu fie vazute de ceilalti. Fiecare jucator isi formeaza din cartile de joc cu valori un pachet, pe care il pune de o parte.

Jucatorii isi privesc cartile cu personaje si isi aleg, in gand, un personaj pe care doresc sa-l reprezinte in suita de 10 carti pe care trebuie sa o formeze. De regula, fie- fiecare isi alege personajul din care are mai multe carti, dar isi poate alege si un altul, suita formand-o din cartile pe care le ia de la vecin.

Deschide jocul cel care a impartit cartile, punand pe masa, cu fata in jos, una din cartile care nu-i foloseste. Vecinul din stanga (jocul se desfasoara in sensul acelor de ceasornic) pune o carte jos si, apoi, ia cartea de pe masa, pusa de vecinul din dreapta. Jocul continua in acest fel pana cand fiecare jucator reuseste sa-si formeze suita de 10 carti.

Pe masura ce participantii isi formeaza suita de 10 carti de joc cu personajul ales, trec la stabilirea punctajului compus din punctele primite la terminarea partidei cat si cele rezultate din cartile de joc cu valori.

Fiecare loc este apreciat cu un numar de puncte, dupa cum urmeaza:
Locul 1 - 2.000 puncte
Locul 2 - 1.600 puncte
Locul 3 - 1.200 puncte
Locul 4 - 800 puncte
Locul 5 - 600 puncte
Locul 6 - 400 puncte.

Calculul punctajului
Dupa ce toti jucatorii si-au alcatuit suita personajului pe care-l reprezinta, fiecare isi desface pachetul de carti cu valori si isi face suma, care se adauga respectiv, se scade din punctajul indicat de locul pe care l-a ocupat in formarea suitei. Cel care are cel mai mare numar de puncte, desigur, va fi declarat castigator.

Deci, pozitia in clasament a fiecarui jucator se stabileste dupa luarea in calcul atat a punctajului castigat odata cu terminarea formarii suitei de 10 carti, cat si punctajul rezultat din calculul valoric al cartilor cu plus sa minus, insumat celui dintai.
sursa- www.boardgames-blog.ro

Jocul Hochei (pe gheata)

Realizat in perioada comunista de Intreprinderea Poligrafica “Banat” din Timisoara (IPBT), jocul de masa Hochei (pe gheata) era recomandat pentru copii intre 8-14 ani si din cate ne-am dat seama din regulament, este un joc de dexteritate. Prea multe detalii despre el (in afara de regulamentul de joc si 2 poze), nu avem, informatiile prezentate in continuare fiind trimise de catre unul dintre cititorii nostrii, sau preluate din regulamentul aflat in interiorul cutiei.
Ce continea
Jocul Hochei (pe gheata) se compunea din plansa de joc, o fisa mica, neagra(pucul), 2 crose, 2 porti si un disc de carton fata-verso, rosu-albastru. Portile se montau in orificiile de la marginea terenului.
HOCHEI (pe gheata), cutie fata

HOCHEI (pe gheata), tabla de joc

HOCHEI (pe gheata), regulament original

Cum se joaca
Se putea juca de catre 2 echipe (persoane): albastru contra rosu si se desfasura in limita unui de timp, in prealabil stabilit, de exemplu cate 10 minute pentru fiecare din cele 3 reprize ale jocului.
Aruncand discul rosu-albastru din carton in sus, se determina cine incepe jocul, dupa care fiecare jucator isi ia crosa in culoarea echipei sale. La inceperea jocului, pucul negru se plaseaza pe punctul ce marcheaza centrul terenului de joc, iar acela care beneficiaza de lovitura de incepere trebuie sa-l plaseze mai intai la 3 dintre coechipierii sai (puncte de culoare notate pe teren - tabla de joc), inainte de a-i fi permis sa traga la poarta adversa.
Un jucator se considera "jucat", daca pucul se suprapune sau atinge macar cercul colorat corespunzator de pe teren.
Daca pucul ramane in campul liber sau atinge un jucator advers (cerc colorat cu culoarea adversa), atunci jocul e continuat de adversar, insa acesta, inainte de a avea dreptul sa traga la poarta, este obligat sa-l plaseze cel putin unui coechipier.
Daca pucul depaseste marginea terenului de joc, acesta este repus in teren de adversar de la cercul gri cel mai apropiat, insa, in acest caz, trebuie plasat cel putin unui coechipier inainte de a trage spre poarta adversa.
Dupa fiecare gol obtinut, adversarul are lovitura de incepere de la centrul terenului.
Cine a obtinut cele mai multe goluri este considerat invingator.
sursa- www.boardgames-blog.ro